GRIMP DAY 2021

Kovács Vince oktatónk is részt vett a GRIMP DAY 2021 nemzetközi kötéltechnikai mentő versenyen. A Belgiumban rendezett 3 napos versenyen 11 ország 23 csapata vett részt, melyből a csapat, melynek Kovács Vince is tagja volt 14. helyezést ért el.

2021 szeptember 8-tól 11-ig került megszervezésre Belgiumban a 15. nemzetközi Grimpday kötéltechnikai mentő verseny. Magyarországról a hivatásos tűzoltókból álló HUNOR mentő csapat és az önkéntes mentőkből, illetve alpintechnikai oktatókból álló ALPIN SCHOOL TEAM csapat vett részt a megmérettetésen. A verseny főtámogatója idén a Skylotec volt.

A csapatok 5 mentő személyből, 1 sérültből, illetve egy bíróból álltak. A feladatok teljesítésére maximum másfél óra állt rendelkezésre.

Az első nap a megérkezésről és a versenyen használt felszerelések vizsgálatáról szólt. A verseny központja Namurban volt, a rendezvényeknek egy hotel adott helyszínt Namur külvárosában. A megnyitón hasznos információkat kaptak a csapatvezetők és a bírók. A második nap egy Namurtól nagyjából 45 percre található kastélypark adott otthont. Itt egy kis kosárlabda pályán volt a bázis, ahol a versenyszámok előtt a csapatok megkapták az aznapi eligazítást. Erre a napra négy versenyszám volt.

 1. Hordágy mozgatása egy kötéllel kijelölt pálya mentén erdei környezetben, játszótéri akadályokon. A feladat teljesítéséhez alpintechnika nem volt szükséges.
 2. Képzet favágó alpinista mentése fáról körülbelül 15 méter magasságból. A sérült a felkarjába vágott bele a fűrészével. A mentéshez szükséges volt a mentéshez használt kötelek telepítése.
 3. Sérült átjuttatása hordágy segítségével egy tó egyik partjáról a másik partra. A tavat a mentő személyek megkerülhették, de a mentéshez használt köteleket egy ipari drón segítségével lehetett a túlpartra juttatni.
 4. Egy 10 méter magas híd alatt, 2,5 méter magasságú és 80cm átmérőjű csőbe szorult sérült kiemelése, hordágyba helyezése és a hídpályára emelése volt a feladat.

A harmadik nap egy a Maas folyó mellett fekvő Dinant nevű, Namurtól nagyjából egy órára lévő kis városban volt megszervezve. A versenyzőknek 2+1 feladatot kellett megoldani.

 1. Egy eszméletlen sérült teljes ellátása és hordágyba helyezése, majd a hordágy
  felemelése 5 méter magas támfalon keresztül egy sétálóutcára. A feladat ellátásához minden csapat kapott elsősegélynyújtó felszereléseket és az ehhez szükséges oktatást. A feladathoz egy segítő orvost is járt, akit le kellett engedni a sérült ellátásához, majd a hordággyal együtt fel kellett emelni a sétálóutca szintjére. 
 2. Egy gyorsasági feladatot kellett teljesíteni a mentőcsapat 5 tagjának. A kedvezőtlen időjárási tényezők miatt a feladat nem volt kötelező és nem számított a verseny pontozásába. A feladat a Maas folyón átevezés vízi mentős gumicsónakkal, gyalogosan feljutás a 120 méter magas Freyr sziklacsoport tetejére, leereszkedés a sziklákon (leereszkedés közben a kötelek meg voltak osztva, az osztásokon át kellett szerelni), a szikláktól vissza kellett evezni a kiindulási pontra.
 3. +1 Demó feladat volt a Skylotec ACX I elektromos, alpintechnikában használt kötelekkel kompatibilis csörlőjének megismerése. A résztvevők oktatást kaptak az eszköz helyes használatáról és veszélyeiről Az eszközzel fel- és lejutást és mentést lehetett kipróbálni a dinanti autópálya híd egyik pillére mellett. Ez a következő nap egyik feladatához volt szükséges.

A 4. egyben utolsó nap négy versenyszám várt a csapatokra Namur belvárosában. Minden feladatban a sérült eszméleténél volt.

 1. A namuri citadella területén sérült megkeresése keresőkutyával és kutyás mentő személlyel, majd feljuttatása a kiindulási helyre, ami egy támfal tetején helyezkedett el. A kutyás mentőt és a kutyáját a kereséshez le kellett engedni egy körülbelül 8 méter magas várfalon. A sérült még egy 8 méteres várfallal és egy nagyjából 30 méteres domboldal lejjebb tartózkodott. A sérültet hordágyban kellett feljuttatni a 30 méteres emelkedőn és a két 8-8 méteres várfalon. A feladat végrehajtásához minden csapat kapott egy Skylotec ACX I elektromos csörlőt.
 2. Namur belvárosában egy 8 szintes parkolóház 6 szintjéről a sérült felemelése a 7. szintre, majd a parkolóház túloldalán a sérült leengedése egy sétáló utcára. Az emelőrendszerek rögzítési pontjának személyautókat kellett használni, melyek a parkolóház legfelső szintjén helyezkedtek el.
 3. Építési területen, körülbelül 35 méter magasságban toronydarun rekedt sérült
  lementése hordágy segítségével biztonságos távolságra a toronydarutól. A sérült teljest testhevederben, energiaelnyelővel ellátott kantárjában ült a daruszerkezeten kívül.
 4. A namuri citadella területén található szabadtéri színház előtt tartózkodó sérült személy hordágyba helyezése, majd felemelése a színház tetejére és kötélpályán lejuttatása egy erre kijelölt helyre.

A csapatversenyek végén közös vacsora volt a csapatoknak. A vacsora után megemlékezés következett a 2001.09.11-i terrortámadásban elhunyt tűzoltók emlékezetére. Ezt az eredményhirdetés és egy záró buli követte. A HUNOR mentőcsapat 11. helyen, az Alpin School Team csapat pedig a 14. helyen végzett. Ezúton is gratulálunk a versenyen való helytállásukért és sikereikért a csapatoknak!

Kovács Vince

2021. 09. 19.